© © 2022 Nazilli Gündem

NAZİLLİ İLÇE SAĞLIK'TAN ÖNEMLİ UYARI!

Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü Kurban Bayramına az bir zaman kala hayvan Kist Hidatik (Kist Hastalığı) ilgili bilgilendirmede bulundu. Müdürlük personeli kırsal mahallelerde ve Hayvan pazarın satıcıları vatandaşları bilgilendir ve uyarıcı broşürler astı.

Kurban bayramına öncesi Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak insanların ölümüne sebep olabilen paraziter hastalık Kist Hidatik hakkında bilgilendirme çalışması yaptı. Aydın İl Sağlık Müdürlüğünün talimatlarıyla, Nazilli Sağlık Müdürü Şule Akbaş’ın öncülüğünde kurum personeli tarafından yapılan bilgilendirmede hastalığın tanımı, nasıl bulaştığı, belirtileri, nasıl korunulabileceği ve tedavi yöntemleri hakkında vatandaşlara bilgilendirmeler yapıldı. İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Kurban bayramı dolayısıyla Kist Hidatik Hastalığı bez afişleri ilçemizde vatandaşların görebileceği yerlere ve canlı hayvan pazarına asıldı. Müdürlük personeli kırsal mahallelerde ve şehir merkezinde kist hidatik hastalığı, kuduz hastalığı, brucella hastalığı, KKKA Hastalığı ve bayramda uyulması gereken COVİD-19 önlemleri ile ilgili broşürlerden dağıtılıp, bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

“KARAKTERLİ BİR HASTALIKTIR”
Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü Doktor Şule Akbaş tarafından yapılan açıklamada; “Kist Hidatik, ülkemizde, özellikle hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalıktır. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak, sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile dışarı atılan yumurtalar hayvanların ayakları, arazi eğimi, rüzgar ve yağmurla yayılırlar. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. İnsandan başka koyun, keçi, sığır ve manda gibi otla beslenen hayvanlar da yumurtaları alarak hastalanırlar. Hayvanda olan  kist büyüdükçe, bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar.  Kistler en sık karaciğer ve akciğerlerde görülürler. Nadiren dalak, karın zarı (periton), böbrek, kemik, göz yuvası, beyin, kalp ve yumurtalıklara da yerleşebilir. Karaciğer yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirti görülür. Akciğer tutulumunda solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı olabilir.”

“SAKATATLARI GÖMMELİYİZ”
Bulaşma yöntemleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Müdür Akbaş, “Ülkemizde kist hidatiğin sorun olmasının nedenlerinden birisi de özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler sonrası  kistli sakatatları gömmek yerine, köpeklere yedirmek yada rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmelerine yol açmaktır.

Bulaşmayı bir zincir olarak düşünürsek bu halkayı kırmak için aşağıdaki önlemeleri almamız gerekmektedir” dedi.

“ELLER BOL SU SABUNLA YIKANMALIDIR”  
Hastalıktan korunma yollarını madde anlatan Nazilli İlçe Sağlık Müdürü Şule Akbaş, “Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir. Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır. Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde dışkıları alınarak poşete konulmalı, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır. Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.”

“TEDBİRLERE UYALIM RİSKSİZ BAYRAMLAŞALIM”
Korona virüsün neden olduğu Covid-19 salgını ile mücadele sürecinde Kurban Bayramında dikkat edilmesi  gereken konular hakkında da açıklamalarda bulunan  Akbaş, “Alınacak önlemler kapsamında da, tokalaşma  gibi temaslardan kaçınılmalı, kurban kesimi yapılırken ve bayramlaşırken ziyaretlerin özellikle açık alanlarda, 15 dakikayı aşmayacak şekilde yapılmadır. Maske, mesafe (kişiler arası en az 1,5 metre ) ve hijyen kurallarına uyulması korona virüs bulaşmaması için son derece önemli tedbirlerdir. Bunun için tedbirleri uyalım, risksiz bayramlaşalım” ifadelerini kullandı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER