© © 2022 Nazilli Gündem

Nazilli'de sezonun ilk inciri açık arttırma usulü ile satıldı

Nazilli Ziraat Odası tarafından 2019-2020 sezonu ilk kuru inciri, kilosu 250 TL'den satın alındı.

Nazilli Ziraat Odası tarafından 2019-2020 sezonu ilk kuru inciri, kilosu 250 TL'den satın alındı.
Nazili Ticaret Borası'nın ev sahipliğinde Florya Park tesislerinde gerçekleşen kuru incir alım töreninde,  sezonun ilk kuru inciri kilosu 250 TL’den Nazilli Ziraat Odası tarafından alındı. Kuru incir alım törenine AK Parti Aydın Milletvekilleri Bekir Kuvvet Erim, Rıza Posacı, CHP Milletvekili Hüseyin Yıldız, Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, İlçe Tarım Müdür Sunay Güler, Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, kurum müdürleri, muhtarlar ve tüccarlar katıldı.
Törende sezonun hayırlı olması dileği ile açılış konuşmasını Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu yaptı. Nazilli’nin üretim ve ihracatta Dünya lideri olduğunu söyleyen Nurettin Kırlıoğlu, “kuru incirde üretimin ve verimin artışını sağlamak, bölgede kaliteyi korumak zorundayız. Nazilli Ticaret Borsası olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. 2019 kuru incir sezonu üretici, tüccar ve işletmelerimize bol kazanç getirmesini dilerim" dedi.
Kalite ve üretim yönünden güzel bir sezon olması dileğinde bulunan İlçe Tarım Müdür Sunay Güler, Nazilli’deki incir üretimi hakkında istatistikî bilgiler vererek  “Bu sezon İnşallah üreticimiz emeğinin karşılığını alır. Her kes kazanır“ diye konuştu. 
Üretimden geçmeyen hiç bir faaliyet başarıya ulaşamadığını belirten Belediye Başkanı Engin Kürşat Özcan; “Bu gün Nazillimizin en önemli üretimini yaptığı, altın değerinde üretim yaptığı ve Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığı incir alımının ilk gününü yaşıyoruz. Nazillimiz daha öncesinde de üretimi ile kendisini dünyaya duyurmuştur. İncir üretimi ile en önde en ileri seviyede ve miktarda üretim yaparak Türkiye ve Nazilli ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bu noktada inşallah bizim de kendi projelerimiz var bunları süreç içerisinde sizlerle paylaştık. Paylaşmaya devam edeceğiz. Bu üretimimizi daha üst seviyelere taşıyarak bölgemizde uygun üretim ile insanlarımızın ekonomisine katkı sağlayarak,  ekonomik sıkıntılarını gidererek Nazillimizin sorunlarına çözüm noktasında bir katkımız daha olacaktır. Üretimden geçmeyen hiç bir faaliyet başarıya ulaşamayacaktır. Bu faaliyetteki insanların yaptıkları üstün gayretlerden dolayı ve desteklerinden dolayı bütün paydaşlara teşekkür ederim. Hayırlı olsun” dedi.
Türkiye’nin yüzde 75 i incirinin Aydın’da üretildiğini ve bu oranın yüzde yirmisinin de Nazilliden çıktığını hatırlatan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “Nazillimiz 17 ilçe arasında en yüksek incir üreten bir ilçedir. Üreticilerimiz bunun karşılığını alıyor mu almıyor mu kendileri daha iyi bilirler. Ama ben burada bir kaç şeye değinmek istiyorum. Aydın’ımız dağlarından yağ ovalarında bal akan bir ilimiz.  Ama maalesef Germencik,  İncirliova ve diğer tarafta kurulan jeotermal elektrik santralleri çevreye uygun olanların dışında tutuyoruz. Biz yatırımlara karşı değiliz. Ama bizim Aydınımızda incirimize zeytinimize ve insan sağlığına zarar verecek ve çevreye uygun olmayan jeotermal tesisler var. Özellikle buradan onlara sesleniyorum. Her şey para değildir. Çünkü Aydın’ın inciri bana göre dünyanın bir numaralı inciridir. Eğer siz çevreye uygun yatırımlar yapmazsanız önümüzdeki beş altı yıl sonra kaliteli incir bulma şansımız kalmayacaktır. Bütün Aydınlılara sesleniyorum. İlk önce çevremize ve sağlığımızı etkileyecek oluşumların karşısında dik durmamız gerektiği inancını taşıyorum. Tüccar arkadaşlarıma da seslenmek istiyorum. Üreticiye de kazanma şansını verin. Eğer vermezseniz bir daha ki dönemde üreticinin bu kaliteli inciri üretme şansı olmayacaktır. Beraber paylaşmak zorundayız. Birileri yüz on doları kazanırken emek veren, alınteri döken gece gündüz çalışan üreticiye sahip çıkmamız lazım. Biz Aydın Milletvekilleri olarak incirciye destek verelim. Biz milletvekili arkadaşlarımızla incirciyi destekleyen ve koruyan bir kanun çıkaralım diye bu dönem girişimlerde bulunduk. Ancak bu dönem olmadı ama bir daha ki sezona İncir üreticileri ve tüccar arkadaşlarımıza destek için gereken çalışmaları milletvekili arkadaşlarımız ile yapacağız. 2019 ve 2020 incir sezonunun hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 
Çocuklarımıza bırakacağımız en iyi mirasın iyi bir çevre olduğunu ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı,  “Çevreyi kirleten unsur neyse hepsinin karşısındayız. Milletvekili olduktan sonra ilk gittiğimiz bakanlık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu ve konumuz jeotermal enerjiydi. Kuralına uygun iş yapmayan jeotermal tesislerin karşısındayız" dedi. 
AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Aydın’da 4 milletvekili olarak incir ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirterek İncir’in, Orman Ağacı Emvali"ne alındığını, bu sayede Aydın’ın başta olmak üzere, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bozuk orman alanlarına incir ağacı dikiminin yapılabilmesinin önünü açtığını söyledi. Erim,  incir alanlarında kurutma tünelleri, sağlıklı ilek üretiminin yaygınlaştırılması, ekşilik böceği tuzağı, ilek file torbası ve incir fidanı dağıtımı gibi birçok projenin de yürütüldüğünü ifade etti.
İncirin bölge ekonomisine olan önemli katkısını dile getiren Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük yeni sezonun bereketli ve hayırlı olmasını dilemesinin ardından, törende sergilenen 200 kilo kuru incir yapılan açık artırma sonunda kilosu 250 TL'den satıldı.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER