© © 2022 Nazilli Gündem

NAZKOOP için ilk adım atıldı

Nazilli’de Tarımda Yeni Hedefler Kırsal Kalkınma temalı 1. Arama Konferansı, Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Konferansa Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli Tarım ve Orman İlçe Müdürü Sunay Güler, CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim, İYİ Parti Nazilli İlçe Başkanı Durmuş Kural, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı.

Moderatörlüğünü ADÜ İİBF Doç. Dr. Ali Petek’in yaptığı Konferansın Konuşmacıları ise; Tarımsal Kalkınma Kooperatifliği Köykoop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer İzmir Büyük Şehir Belediyesi Tarım Danışmanı Şevket Meriç, Aydın Büyük Şehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Kooperatif Şube Müdürü Erdal Erkan, Buharkent Ziraat Odası ve Meyve – Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Nail Özdamar, Nazilli Belediyesi Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu ile Koçarlı Büyük Menderes Üretim ve Pazarlama Kooperatif Başkanı Yurdagül Bozkurt oldu.

Atatürk’ün ‘’ Bir tek şeye ihtiyacımız var. O da çalışkan olmak çalışmak’’ sözlerini hatırlatan Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan “ Bu toprakların insanları çalışkan, toprakları verimli. Geriye bize yerel idareler olarak bu organizasyonu tamamlamak kalıyor. Bunun en başarılı örneklerinden bir tanesinin hem Aydın Büyük Şehir Belediyemiz hem İzmir Büyük Şehir Belediyemizdir.  Bu örneklerin izinden giderek Nazillimizde bu organizasyonu sizlerinde katılımı ile birlikte tamamlamak istiyoruz. Yine bir söz vermiştik. Demiştik ki ‘’ Nazilli’yi yönetirken beraber yöneteceğiz’’ her neyi yapıyorsak Nazilli’nin genelini ilgilendiren her konuda sizlere danışacağız. Salonlarımızı açacağız, gönlümüzü açacağız, zihnimizi açacağız. Sorunlarımızı birlikte tespit edeceğiz. Birlikte paylaşacağız. Birlikte Çözüm önerileri üreteceğiz ve neticede birlikte çözeceğiz. Birlikte üretip birlikte kazanacağız. Çiftçilerimiz gerçek üreticilerdir, diğerlerinin tamamı dönüştürücülerdir. Bu nedenle eğer kalkınmak istiyorsak kırsaldan başlamalıyız. Köy bir kültürdür o kültürü yok edemezsiniz. Yüzlerce binlerce yıllık bir gelenektir.  Bu uluslar arası projelerin bizim literatürümüze soktuğu terimlerle bizim köy kültürümüzü asla yok edemeyeceklerdir. Türk milleti azizdir, yüksektir, güçlüdür feraset ile ileridir. Bu tür oyunlara gelmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Köylerde ve şehirlerde üretilen ürünlerin doğru pazarlama yöntemleri uluslar arası şirketlerin nezdinde açık hesaplar, mali yapı ve ortak paylaşımla TORKU gibi belki TORKU’dan da daha güçlü bir kooperatif yapısı oluşturulabileceğine de vurgu yapan Başkan Özcan, “Aydın Büyük Şehir Belediyemizin yetkilileri ve İzmir Büyükşehir Belediyemizin yetkilileri ile görüştüğümüzde kafamızdaki düşünceleri de anlattığımızda evet bu da yapılabilir dedikleri şeyleri biz şu anda bir video olarak izledik. Onların başarılarını videoda izleyince gerçekten gözlerimiz doldu. Şimdi hep birlikte el birliği ile başarabileceğimize daha çok inanıyorum. Burada çok değerli bir kurul var. Hukuki bilgisi kitabi bilgisi yüksek olduğu gibi saha bilgisi de çok yüksek. Önümüze açılan bu yoldan yürüyerek üzerine de eklemeler yaparak daha başarılı olacağız.” dedi. 

Kooperatifleşememek engelini hep beraber aşmamız gerekiyor
Günümüzde üretim şekilleri ile pazarlama şekillerinin dünyadaki trendlerini sürekli değiştirdiğini ve buna ayak uydurabilenlerin hayatta kaldıklarını, uyduramayanların ise yok olup gittiğine vurgu yaparak sözlerine başlayan Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük; “Bizler toplum olarak aslında birlikte olması gereken birlikte hareket etme kültürü olan bir millet olmamıza rağmen maalesef ülkemizde çokça olumsuz örneklerini yaşadığımız kooperatifleşmeden dolayı bu olumsuzluğu hayatımızın geleceğine de yayarak hiçbir şekilde hareket edememeye doğru giden bir toplum haline geldik. Aslında iki kişinin bir araya gelirse ortaklık yaparsa üçüncü kişinin bir başka kutsal değer olduğunu ifade eden bir kültürün ürünü olmamıza rağmen, bir araya gelememek, bir arada hareket edememek birlikte şirketleşememek, kooperatifleşememek engelini hep beraber aşmamız gerekiyor. Bu açıdan buradaki bu arayış konferansını buna bir çözüm üretebileceğini,  yol gösterebileceğini umuyor ve bekliyorum. Nazillideki tarımsal üretim alanındaki büyük potansiyelin bu kapsamda değerlendirilerek çiftçimizin vatandaşımızın hayat kalitesini yükseltemeye yönelik olarak olumlu gelişmeler göstereceğine ümit ediyorum. Bu toplantının gerçekleşmesinde arayış konferansının gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum‘’ dedi.

Ürünlerimizi satabileceğimiz yapılanmaları teşkilatlanmaları oluşturmamız gerekiyor
Nazilli’de en temel geçim kaynağının tarım olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu; “Arama konferansımızın ilkini tarım alanında yapalım diye düşündük. Arama konferansının şöyle bir önemi var bizim için hepimiz Nazilli’nin sorunlarını biliyoruz. Herkesin farklı çözüm önerisi var. Biz Nazilli Belediyesi olarak hep beraber ortak çözüm önerileriyle herkesin fikirlerini sunabildiği bir ortamda ortaya çıkan doğruları birleştirelim istedik. Nazilli’de en temel geçim kaynağımız tarım. Bize Allah’ın en güzel verdiği topraklarda yaşıyoruz. Tarımsal anlamda ürettiğimiz bütün ürünler ülkenin farklı yerlerinde farklı şekillerde satılıyor. Ama bir problemimiz var. Biz bu pazarlama yöntemlerinde üretimin doğru yönlendirilmesinde bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Şimdi önümüzde yasal olarak gelecek bazı sorunlar var. Bu noktada bizim büyük şehirlerde kendi tarım ürünlerimizi satabileceğimiz yapılanmaları teşkilatlanmaları oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kooperatifçilikte en önemli unsurlar iletişim ve güven
İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi KÖYKOOP İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer kooperatifçilik konusundaki deneyimlerini paylaştığı konuşmasından önce Seferihisar’da uygulanan sistemle ilgili slaytı salondaki katılımcılar ile birlikte izlerken duygulu anlar yaşadı. 10 yıl önce yedi kadın bir araya gelerek kurdukları kooperatif hakkında bilgiler veren Soyer olan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ün 1920 yılında yapmış olduğu 77 maddelik kooperatif kanununun 5. Maddesi olan ve Mecliste kabul edilen “Ziraat Müdür ve Memurları ile ziraat ve ticaret ve sanayi odaları ve tüm öğretmenler kooperatiflerin kurulması hususunda yardım etmek ve bu konuda gerekli bilgilerle donanmakla yükümlü olduklarına vurgu yaptı.  Evlerinde çalışan kadınları ekonomik gelişimini hedeflediklerini belirten Neptün Soyer; “ Tarımın her yerinde kadınlar var. Kooperatifçilikte en önemli unsurlar iletişim ve güven. Birbirimize güvendik. Ayrıca kurumlar arası ilişkiler de çok önemli. Konu insanımızın ekonomik gelişimi olduğunda tüm kurumlar işbirliği içinde çalışabilmeli. Birlikte çalışmayı öğrenmemiz gerekiyor“dedi.

 

Bazı şeyleri ben değil biz olarak düşünerek başlamalıyız
Bazı şeylerin ben değil biz olarak düşünerek başlanması gerektiğini ifade eden Koçarlı Büyük Menderes Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Yurdagül Bozkurt,  köydeki kadınlarla birlikte kansersiz zehirsiz elbiseler, kurabiye tereyağı, yumurta ve hatta kalburabastı ürettiklerini ve sattıklarını belirterek kanserle de savaştıklarını belirtti. Kooperatifin kadınların yaşamını nasıl değiştirdiğini anlatan Yurdagül Bozkurt; “Bazı şeyleri ben değil biz olarak düşünerek başlamalıyız. Kararlı ve samimi iseniz, menfaat beklemiyorsanız engeller bir bir kalkıyor.” dedi.

Kooperatifler birleştirilmeli
Buharkent Ziraat Odası Başkanı ve Sebze Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Nail Özdamar kısaca kooperatifçilik tarihine ve bu süreçte Türk kooperatifçiliğinin ne aşamalardan geçtiğine değindi. Türk Kooperatifçilik sektörünün çektiği sıkıntılara değinen Özdamar, bu problemlerin aşılamaz olmadığını söyleyerek çözüm yolları hakkında konuştu. Özdamar, “İlk olarak kooperatifler için manevra kabiliyeti olan yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. Kooperatiflerde başkan ve çalışacak personel için yasal esaslar belirlenmeli, pazarlama altyapısı oluşturulmalı. Kooperatifler bakanlıklara bağlı olmaktan çıkarılmalı, bir tek bakanlık ve genel müdürlük çatısı altında toplanmalı. ÖTV ve KDV muafiyetlerinden doğrudan yararlanmalı. Kooperatifler birleştirilmeli. Kooperatifçilik havzaları geliştirilerek nerede ne tür kooperatifçiliğin yapılabileceği esaslara bağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Önceliğimiz danışma desteği olarak üreticimize yardımcı olmak
Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Kooperatif Şube Müdürü Erdal Erkan, ise tarımda yerel yönetimin önemine vurgu yaptı. Kooperatiflerin niçin var olduklarını ve İl genelinde yerel tohumculuk üzerine yaptıklarını çalışmaları anlattı. Danışman olarak destek verdiklerini ve olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Erkan “Sorunlar basit ama iş birliği lazım. Önceliğimiz danışma desteği olarak üreticimize yardımcı olmak. Amacımız tarımda ve kooperatifçilikte etkin ve sürdürebilirlik sağlamaktır eğer yasal mevzuatlar düzenlenirse daha da etkin olacağız “ şeklinde konuştu.

Markalaşma, alternatif ürün elde etme ve yerel tohum üretmede üreticilere destek
Süt kooperatiflerine lojistik destek verdiklerini, İzmir’in çeşitli noktalarında organik pazarlar ve üretici pazarları kurduklarını, markalaşma, alternatif ürün elde etme ve yerel tohum üretme konularında üreticilere destek sağladıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Danışmanı Şevket Meriç, İzmir Büyük Şehir Belediyesinin kooperatiflerle nasıl çalıştığını anlattı. Süt kuzusu projesiyle 135 000 çocuğa ulaştıklarını ve 250 bin çocuğu hedeflediklerini belirten Meriç  “bu sayede hem üreticilerimiz hem halkımız kazanıyor” diye konuştu.

Konferansın sonunda konuşmacı olarak katılanlar izleyenlerin merak ettikleri sorulara da cevaplamayı ihmal etmedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER